Strona główna Urządzanie Kuchnia i jadalnia Płyty indukcyjne - wady i zalety

Zobacz także

Płyty indukcyjne - wady i zalety

środa, 08 września 2010 14:36

Płyty indukcyjne - wady i zaletyPłyty indukcyjne wyglądem nie różnią się od zwykłych płyt ceramicznych, ale mechanizm ich działania oparty jest na najnowocześniejszych technologiach energooszczędnych. Grzeją poprzez indukcję elektromagnetyczną, czyli zmienne pole elektromagnetyczne wymieniające energię między generującymi je cewkami a garnkiem. Dzięki temu ciepło wytwarzane jest jedynie na dnie naczynia, a nie na powierzchni płyty. Płyta indukcyjna nagrzewa się tylko tyle, ile ciepła przekaże jej gorący garnek, i to jedynie w polu grzewczym – reszta płyty pozostaje zimna. O temperaturze pola grzewczego tuż po zakończeniu gotowania informuje wskaźnik zalegania ciepła. Płyty indukcyjne kupuje się jako samodzielne urządzenia, nie są zintegrowane w słupku z piekarnikiem. Montuje się je w meblach do zabudowy, które spełniają normę bezpieczeństwa PN-92/E-08208/01: nie ulegają odkształceniu lub odbarwieniu pod wpływem temperatury 1000o C.

Zalety płyt indukcyjnych

Oszczędność czasu – czas gotowania o 30% krótszy niż na kuchence gazowej, a przy użyciu funkcji Power Boost nawet o 50%.

Oszczędność energii – do 25% w porównaniu ze zwykłymi płytami ceramicznymi. Płyta indukcyjna nie grzeje energią cieplną, a poprzez wytwarzanie pola elektromagnetycznego, więc nie marnuje energii cieplnej i, co za tym idzie, zużywa niewiele prądu. Płyta indukcyjna rozpoznaje wielkość dna naczynia i oddziałuje jedynie na tej powierzchni. Po zdjęciu garnka płyta wyłącza się automatycznie.

Bezpieczeństwo – w czasie gotowania płyta indukcyjna się nie nagrzewa, nie ma więc ryzyka poparzenia. Ponadto płyta włączy się, jedynie gdy postawisz na niej idealnie płaskie naczynie. Nie ma niebezpieczeństwa, że zacznie grzać, jeśli zostawisz na niej jakikolwiek inny przedmiot. Panel sterowania można zablokować, dzięki czemu ustawienia pól grzewczych nie zmienią się przez przypadkowe dotknięcie panelu. Czasowy wyłącznik bezpieczeństwa (timer) wyłącza płytę po upływie zaprogramowanego czasu działania. Nie ma więc ryzyka, że gotowana potrawa się przypali. Każde pole grzewcze może mieć ustawiony inny czas grzania.

Łatwość czyszczenia – powierzchnia płyty indukcyjnej jest gładka, łatwo zetrzeć z niej zabrudzenia. Wypadające z garnka kawałki jedzenia nie przypalają się, ponieważ płyta cały czas jest zimna.

Nowoczesny design – płyty indukcyjne z czarnego szkła ceramicznego dostępne są w postaci standardowych kwadratów 60 x 60 cm lub łuków z zaokrąglonymi bądź kanciastymi krawędziami. Wygląd płyty można dostosować do wystroju kuchni.

Niektóre płyty indukcyjne wyposażone są w dodatkowe funkcje:

- Sensor gotowania – reguluje temperaturę wewnątrz naczynia, dostosowując ją do temperatury wymaganej dla wybranego wcześniej rodzaju gotowanego produktu.

- Kontrola temperatury (Temp Control) – utrzymuje stałą temperaturę wewnątrz garnka. Pole grzewcze wyłącza się, gdy temperatura jest za wysoka i włącza się z powrotem, gdy temperatura jest za niska.

- Szybkie czyszczenie (Short Clean) – wyłącza wszystkie pola grzewcze na 20 sekund, by umożliwić ekspresowe wyczyszczenie płyty, np. gdy zostanie czymś zalana.

- Ekspresowe wyłączanie (Stop Sensor) – za pomocą jednego dotknięcia wyłącza wszystkie pola grzewcze płyty. Dezaktywowanie tej funkcji przed upływem trzech minut przywraca wszystkie ustawienia gotowania. Po upływie trzech minut płyta wyłącza się całkowicie.

Wady płyt indukcyjnych

• Do czyszczenia płyt indukcyjnych używane powinny być jedynie specjalne skrobaki i środki czyszczące do płyt ceramicznych.

• Należy uważać, by nie uszkodzić powierzchni płyty – pęknięcia i zarysowania obniżają jej wytrzymałość.

• Ze względu na wytwarzane przez płytę indukcyjną pole elektromagnetyczne nie mogą jej używać osoby z rozrusznikiem serca. Należy także pamiętać, by nie kłaść w jej pobliżu kart kredytowych i innych przedmiotów, które mogą ulec zniszczeniu poprzez działanie silnego pola elektromagnetycznego.

• Używanie funkcji przyspieszonego gotowania Power Boost obciąża instalację elektryczną (powinna być trójfazowa).

Ceny standardowych płyt indukcyjnych plasują się między 1 200 zł a 2 000 zł, jednak za płytę z dużą ilością funkcji zapłacić trzeba nawet do 5 500 zł.

• Do gotowania na płytach indukcyjnych potrzebne są naczynia ze stali ferromagnetycznej o idealnie płaskim dnie – koszt jednego garnka średniej wielkości to ok. 100 zł. Używanie naczyń aluminiowych, szklanych lub ze stali szlachetnej jest niemożliwe, nawet jeśli mają idealnie płaskie dno.

 



Artykuły o podobnej tematyce



Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież